stappenplan kamado bbq

Stap 1: Zorg dat de onderste ventilatieschijf van de kamado bbq volledig geopend is. Open de klep van de kamado bbq.

Stap 2: Vul de kamado bbq met houtskool. Leg de houtskool in een omgekeerde piramidevorm vorm neer, zodat je het aanmaakmateriaal in het midden kunt neerleggen. Gebruik geen briketten, dit kan namelijk smaak afgeven en dat proef je terug in de gerechten. Gebruik alleen natuurlijk aanmaakmateriaal.

Stap 3: Leg het aanmaakmateriaal in de omgekeerde piramide. Plaats vervolgens de wat grotere houtskool stukken boven het aanmaakmateriaal. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen het aanmaakmateriaal en de bovenste houtskool stukken blijft. Er moet namelijk voldoende zuurstof bij kunnen komen.

Stap 4: Steek het aanmaakmateriaal aan. Dit gaat het gemakkelijkst met een quick lighter. Gebruik geen witte aanmaakblokjes. Dit kan de kamado bbq aantasten en de geur is ook moeilijk te verwijderen. De vlammen moeten zichtbaar zijn door de grotere stukken houtskool. Dan weet je dat er voldoende ruimte tussen zit en dat er voldoende zuurstof bij kan komen.

Stap 5: Laat de klep open staan. Dit zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof bij het vuur kan komen.

Stap 6: Wanneer het aanmaakmateriaal is opgebrand en de houtskool een beetje gloeit kun je de deksel sluiten. Open de bovenste ventilatieschijf volledig.

Stap 7: Wacht nu totdat de kamado bbq de juiste temperatuur heeft bereikt. Wanneer de temperatuur 10 graden onder de gewenste temperatuur is, zorg je ervoor dat beide ventilatieschijven halfopen staan.

Stap 8: Om de temperatuur aan te passen gebruik je de ventilatieschijven. Wanneer de temperatuur omhoog moet, zorg je dat de ventilatieschijven meer open staan. Wanneer de temperatuur omlaag moet, zorg je ervoor dat de ventilatieschijven dichter staan.

Wat is een kamado bbq?

Een kamado bbq is een eivormige bbq dat volledig afgesloten kan worden. Doordat de kamado bbq zich volledig kan afsluiten, kan de rook binnenin de barbecue bewaard worden, wat voor een echte bbq smaak zorgt. Een karaktereigenschap van een kamado bbq ten opzichte van een traditionele houtskool barbecue is dat de binnenkant van keramiek is gemaakt. Keramiek houdt warmte goed vast en is daarom zeer geschikt als materiaal voor een bbq. De kolen blijven door de hitte beter werken en de temperatuur blijft ook op de juiste hoogte.